“Samen kennis delen, samen kennis vergaren, dát is de kracht van het samenwerkingsverband”

IB’er en voormalig OPR-lid Marion van Beem over passend onderwijs


Marion van Beem is intern begeleider (IB’er) op De Meander in Nieuwegein. Als IB-coördinator van Stichting Robijn volgt ze passend onderwijs op de voet. En om dichtbij het vuur te zitten, besloot ze OPR-lid te worden. Maar wat is dat, de OPR? En wat vindt Marion van passend onderwijs?

 

Marion vertelt: “Ik vind passend onderwijs heel erg belangrijk. De insteek ervan is dat kinderen dichtbij huis onderwijs kunnen genieten. Dat ze het eerst  in de buurt kunnen proberen en dat je pas verder gaat kijken als het daar niet lukt. Daar sta ik helemaal achter, want voor een kind is het zo belangrijk om vriendjes en vriendinnetjes in de buurt te hebben en op die manier deel uit te maken van de wijk. En dat ouders veel meer en veel eerder betrokken worden bij de zorg rondom hun kind, is dé kracht van passend onderwijs.”

 

Momenteel kent Nederland veel samenwerkingsverbanden. Marion bijvoorbeeld maakt deel uit van twee verschillende samenwerkingsverbanden, die van Nieuwegein en die van IJsselstein. Per augustus worden deze opgeheven en gaan ze samen verder in het nieuwe samenwerkingsverband Profi Pendi. Marion verwacht daar veel van: “Ik verwacht dat de deelnemende scholen nóg meer gaan samenwerken. Nóg meer kennis met elkaar gaan uitwisselen en ook samen kennis gaan vergaren, bijvoorbeeld door cursussen op te zetten. Een mooi bijkomend voorbeeld is dat je door krachten te bundelen, kosten kunt besparen.”

 

“Maar daar moet het niet alleen om draaien. De zorg voor het kind blijft natuurlijk het belangrijkste dat er is. Voor hen wil je passend onderwijs zo goed mogelijk uitvoeren. Wat ikzelf nodig heb om, samen met anderen, te zorgen dat passend onderwijs een succes gaat worden, is dat ik goed weet hoe alles in elkaar steekt. Dat ik een antwoord heb op vragen als: ‘Wanneer schakel je een multidisciplinair overleg in en wie doen daaraan mee?’ Dat de structuren helder zijn: wánneer ga je wát doen? Wanneer ga je ouders ergens in meenemen?”

“Sommige zaken zijn op dit moment nog onduidelijk en dat vind ik moeilijk communiceren naar mijn team toe. Nu vertel ik hen stukje bij beetje wat ik écht weet. Het fijne van deel uitmaken van de ondersteuningsplanraad (OPR) is dat je nét wat meer en nét wat eerder informatie krijgt.”

“Natuurlijk gaat er tijd in zitten om deel uit te maken van deze club, maar dat vind ik niet erg. Samen met een prettige groep mensen pittige materie bespreken, is erg boeiend om te doen!”

WAT IS EEN IB'er?

 

De interne begeleider is verantwoordelijk voor de leerlingenzorg, na- en bijscholing van het team, gestalte geven aan de onderwijsvisie en het uitzetten van lijnen met betrekking tot de pedagogische en didactische aanpak binnen de school.


Bron: Wikipedia

WAT IS EEN ONDERSTEUNINGSPLAN EN WAT DOET DE OPR?

 

Bron: passendonderwijs.nl

 

Profi Pendi

Dukatenburg 101

3437 AB Nieuwegein

030 2751288

www.profipendi.nl

ontwerp: